KAMMERER EDINA BLISS

Telihold meditáció

Az elmúlt hónapban volt egy-két nap, amikor kicsit fásultabbnak éreztem magam, amikor nem volt annyira jó kedvem és a lelkesedésem is alábbhagyott. Rám ez kevésbé jellemző, de mégis halogattam a feladataimat, fáradékony és enervált voltam, hisztissé, nyűgössé, ingerlékennyé váltam. Hirtelen nem is gondoltam arra, hogy nemsokára telihold van, és az energiája már töltődik be a Föld terébe, de mikor tettem este egy hatalmas sétát, láttam, ahogyan a telihold bevilágítja az utat előttem.

Rögtön eszembe jutottak a legendák, melyek az égitest rejtélyes hatásairól szólnak. Eszembe jutott, hogy milyen csodálatos univerzumban élünk, s hogy tényleg létezik egy fantasztikus erő, amely mintegy 380 000 kilométerről hat ránk? ☝️

Már az ókorban, folyamatos megújulása miatt a halál, az újjászületés és a teremtés isteneként tisztelték. Számos kultúrában női istenségként szerepelt, mivel észrevették a párhuzamot a Földünket 28 nap alatt megkerülő égitest és a nők 28 naponta jelentkező ciklusa között. Aztán jött a középkor, felerősödtek a fantasztikus szörnyek mítoszai, az alakot váltó farkasemberé, az éjszakában élő és vadászó vámpíré, a teliholdkor sírból kiszálló zombiké és gonosz főzeteket kotyvasztó boszorkányoké. És mi van a 21. században? Hová lett a hit, a misztérium?

 

📍 Csak egy pillanatra tekintsünk a tudomány felé, hogy meglássuk, mekkora ereje van valójában a Teliholdnak. Tudjuk, hogy a Hold nélküli Földön élhetetlen állapotok uralkodnának: szélsőséges éghajlat, három órás nappalok, ezerötszáz napos évek, elenyésző szárazföldi élővilág. A Hold gravitációs hatása miatt jött létre az árapály jelenség – a földfelszín felé mutató részei megemelkednek, az előtte és mögötte fekvő területek pedig lesüllyednek -, mellyel lelassult a Föld forgása, és lehetővé vált rajta az élet kialakulása. Ez a földmozgás a tengervizeknél a legszembetűnőbb, hiszen a folyékony testek alakja könnyebben változik. Ha a Hold ilyen erőket tud megmozgatni bolygónk felszínén, mi akadálya, hogy a kb. 60-70%-ban vízből álló emberi szervezetre is hasonló befolyással legyen?

📍Teliholdkor a Föld kerül a Nap és a Hold közé. Bolygónkat ekkor két oldalról is erős gravitációs erő éri, és mivel a Hold felénk eső oldalát süti a Nap, a jelenség erős fénnyel is jár. Nem csoda, ha holdtöltekor megbolydul a világ. Bizonyos elméletek szerint az emberi szervezet feszültséggel, idegeskedéssel reagálhat erre a nyomásra, a fokozott vérérzékenység miatt a sebek is jobban vérezhetnek ilyenkor. Érzelmeink felerősödhetnek, a negatív gondolatok többszörösen törhetnek a felszínre. Jellemző lehet az alvászavar, a nyomott, depressziós közérzet. 🌪

📍 S hogyan hat ránk mindez spirituálisan?
“A hold állandó átmenete egyik fázisból a másikba afféle lüktetésként, dinamikus és állandóan változó energiaként ömlik át rajtunk, akár a mindent elöntő, majd visszahúzódó apály és dagály. Az, hogy miként reagálunk erre az égi lüktetésre, megszabja viselkedésünket és reakcióinkat a minket érő ingerekre. Ha megtanuljuk megcsapolni ezt az energiát, összhangban élni ezzel a ritmussal, rendelkezésünkre áll a pillanat ereje. Nem az ár ellen úszunk, hanem együtt lebegünk vele, erőfeszítésünket összehangoljuk a természet erőivel. Ha nem vagyunk összhangban ezzel a természetes ritmussal, energiánk és időnk jelentős részét fordítjuk arra, hogy az ár ellen haladjunk, frusztráció, depresszió lehet az eredménye.” – írja egyik kedvenc könyvemben Lori Reid.

📍 Az elengedésre sokszor nagyobb szükségünk van, mint a teremtésre. Ha már fogunk valamit a kezünkben, csak akkor tudunk valami újat megfogni, ha a régit, amit markoltunk, elengedjük. Erre érdemes figyelni Teliholdkor, hogy tudjunk helyet csinálni az újnak és tudjuk elengedni azokat a formákat, amelyek megnehezítik a mindennapjainkat.

 


✅ Mire alkalmas a telihold időszaka?

📍 Érzelmileg:

 • Az elfogadás gyakorlása ebben az erőtérben gyógyító – nézd magasabb nézőpontból az összefüggéseket és értsd meg, hogy mindenkinek lehet rossz napja. Ugyanez igaz azokra a problémákra, amelyekkel aktuálisan küzdesz: fogadd el, hogy most ez számodra a kihívás és próbálj meg megbékélni ezzel. Az aggodalmaskodás és szorongás nem segít hozzá a megoldáshoz, ha viszont elfogadod azt, ahol jelenleg tartasz, az már fél siker. Tedd meg azt, amit meg tudsz tenni, de tudd, hogy nemsokára újra beindulnak azok a folyamatok, amelyek akár egyetlen szempillantás alatt a megoldás útjára terelhetnek.
 • A mai nap nem a kemény munkáé, úgysem vagy igazán hatékony. Iktass be olyan tevékenységeket is, amelyek örömmel töltenek el, foglalkozz a hobbiddal és a kedvteléseiddel.

📍 Szellemi , mentális szinten:

 • Azok a feladatok, ahol úgyszólván csak fel kell tenni a pontot az i-re, ma prioritást élveznek – végezd el az utolsó simításokat – a telihold támogatja a befejezést.
 • A meditáció mindhárom szférára – a testi, lelki, szellemi szintekre egyformán – jó hatású. Nyugtat, lazít, elősegíti a gyógyulást és az energiaáramlás kiegyenlítődését.

📍 Egészségügyileg:

 • Az álmatlanság, a feszültség és a fejfájás, migrén komoly probléma lehet az erre érzékenyebbeknél ezen a napon. Használjunk gyógynövényeket és más szelíd gyógymódokat a lélek megnyugtatására. Jó hatásúak az alábbi gyógyfüvekből készített főzetek: citromfű, levendula, hársfa, komló, kamilla.
 • Vegyél egy aromaolajos fürdőt levendula, kamilla, citrom, narancs, citromfű, bergamott, rózsafa olajok használatával – ez is remekül segít az ellazulásban.
 • Menj el ma egy lágy, relaxáló masszázsra, ma különösen nagy segítség feszültségoldásra!
 • A mozgás szintén segít levezetni a felesleges feszültséget. Jó hatású a jóga, ami ráadásul a finomenergiákat is egyensúlyba hozza.
 • Ma ajánlott a a gyógyításhoz használt eszközök, például kristályok energiával való feltöltése, programozása.

 

❎ Mire NEM alkalmas a telihold időszaka?
📍 Érzelmileg:

 • A telihold szinte felnagyítja a nehézségeket, a problémákat – ezért próbálj meg nem bepánikolni, hanem külső szemlélő maradni, kívülről megfigyelni önmagadat és a helyzetet, amelyek ma nehézséget okoznak. Kiváló alkalom viszont arra, hogy önmagaddal és másokkal szemben is gyakorold a toleranciát, az elfogadást, a megengedést – lehet, hogy az idegesítő kollégád vagy partnered is nehezebb napokat él meg telihold idején. Miért is ne lehetnél kicsit elnézőbb és megengedőbb?

📍 Egészségügyileg:

 • Ne most kezdj fogyókúrába, böjtbe – a telihold időszakában ugyanis a szervezetünk is a raktározásra, megtartásra áll be, valamint a tápanyagok beépítésére. A tisztító, méregtelenítő eljárások ilyenkor kevésbé vezetnek eredményre, de vigyázz! Ne ess át a ló túlsó oldalára sem, mondván, akkor szabad dőzsölni, mert a szervezet a számára káros anyagokat is nehezebben üríti ki. Inkább válassz egészségesebb fogásokat, és légy mértéktartó az asztalnál!
 • Nem érdemes ilyenkorra időzíteni a műtéteket és a kozmetikai beavatkozásokat sem, mivel nagyobb a vérzés mennyisége és a sebek keletkezésének esélye.

📍 Szellemi, mentális szinten:

 • Ne most hozz fontos döntéseket – az érzelmi instabilitás, ami ilyenkor jellemző ránk, nem kedvez a letisztult gondolkodást, céltudatosságot és hideg logikát igénylő folyamatoknak.
 • Ne ma vágj bele új projektekbe, ez majd újholdkor lesz szerencsés. Ne ma akarj új életet kezdeni!


👉 A programokra előzetes bejelentkezés szükséges. A friss időpontokat keresd az AKTUÁLIS menüben.

 

Előzetes bejelentkezés:
Kammerer Edina Bliss

+36 20 399 7177
edina.kammerer@gmail.com

A cikk illusztrálásához a Shutterstock fotókönyvtár jogtiszta fényképét használtuk.

error: Content is protected !!